Zonnedakpannen laten plaatsen?

Vraag een gratis offerte aan en ontdek de exacte kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Zonnedakpannen

Zonnedakpannen zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in duurzame energie. In plaats van zonnepanelen, plaats je dakpannen met zonnecellen op je dak. Hierdoor ziet het dakoppervlak er een stuk mooier uit. Ben je benieuwd naar de kosten van zonnedakpannen?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je zo snel mogelijk een scherpe prijsopgave van dakdekkers in jouw regio. Zo bespaar je tot wel 40%!

zonnedakpannen

Op deze pagina vind je informatie over zonnedakpannen. Je leest meer over de werking hiervan en de grootste voor- én nadelen. Ook geven we informatie over de kosten en lees je of zonnedakpannen voor jou een goede keuze zijn.

Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnedakpannen zijn dakpannen met zonnecellen. In elke dakpan zit een zonnecel verwerkt. De cellen zijn meegebogen met de dakpan, en vallen daardoor veel minder op dan traditionele zonnedakpannen.

Hoe werken zonnedakpannen?

De werking is exact hetzelfde als standaard zonnepanelen. Uit elke dakpan steken twee connectoren, die worden verbonden aan de naastgelegen dakpannen. Zo’n 30 tot 44 pannen worden aan één string aan elkaar verbonden aan een optimizer. De optimizers bevinden zich aan de binnenkant van het dak en worden verbonden aan één omvormer.

De grootste voordelen

Het plaatsen van zonnepannen heeft een paar voordelen: het grootste voordeel is dat het minder opvalt dan gewone zonnepanelen. Hierdoor is het een goede keuze voor monumentale panden: zij mogen vaak geen zonnepanelen plaatsen omdat dit het aangezicht te veel aanpast.

De grootste voordelen op een rij:

 • Zonnepannen vallen minder op dan zonnepanelen.
 • Je verlaagt je energieverbruik en draagt bij aan een beter milieu.
 • De zonnepannen kunnen het hele dak vullen.
 • Bij nieuwbouw of een nieuw dak heb je minder dakpannen nodig.

Nadelen

Toch zitten er ook nog een groot aantal nadelen aan zonnedakpannen ten opzichte van panelen. Dat komt onder meer omdat het product nog relatief nieuw is en er nog veel verbetering mogelijk is. De opbrengst van zonnedakpannen zijn namelijk een stuk minder dan de opbrengst van panelen, terwijl je er wel meer van nodig hebt. Ook het plaatsen kost meer tijd en is een stuk duurder omdat je verschillende optimizers nodig hebt. De terugverdientijd is langer en het rendement is lager. Dat is de reden waarom veel specialisten nog sceptisch zijn wat betreft het gebruik van zonnedakpannen.

De nadelen op een rij:

 • Het rendement is lager dan van zonnepanelen.
 • De installatie is tijdrovend en kostbaarder.
 • Ze hebben een langere terugverdientijd.
 • Zonnepannen zijn duurder dan panelen.

Toch liever zonnepanelen op je dak? Op de website De 10 Beste vind je alle zonnepanelen leveranciers in Nederland.


Besparen op zonnedakpannen?

Ontvang een offerte en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!


Wanneer zijn zonnedakpannen een goede keuze?

Het plaatsen van zonnepannen is dus niet voor iedereen de beste optie. Wanneer kun je wel investeren in een dak vol zonnedakpannen? Als je in een oud huis woont waarvan de dakbedekking toch al aan vervanging toe is: dan kun je overwegen om direct te investeren in zonnedakpannen in plaats van dakpannen én aparte zonnepanelen. Hetzelfde geldt als je een nieuw huis laat bouwen.

Ook als zonnepanelen niet zijn toegestaan, zoals vaak het geval is bij monumentale panden, is de investering het overwegen waard.

Zonnedakpannen zijn een goede keuze als je:

 • het dakoppervlak van je huidige woning moet vervangen;
 • een nieuw huis laat bouwen en nog een nieuw dak moet aanschaffen;
 • bereid bent om meer te betalen voor een mooier uiterlijk;
 • jouw dakoppervlak door de vorm of ligging niet goed kunt benutten met panelen;
 • om een bepaalde reden geen zonnepanelen mag plaatsen, bijvoorbeeld bij monumentale panden.

Hoeveel kosten zonnedakpannen?

Benieuwd naar de prijs van zonnedakpannen? Voor ongeveer 500 dakpannen betaal je gemiddeld €10.000,-. Dat is een flinke prijs: heb je een groter dakoppervlak, dan loopt de totale prijs voor de materialen op. Maar houd er wel rekening mee dat de prijs per dakpan daalt naarmate de oplage groter is.

De installatiekosten liggen ook relatief hoog, rond de €3.500,-. Dat komt omdat de dakdekker alle pannen met elkaar moet verbinden en aan de verschillende optimizers. Dit neemt veel tijd in beslag. De totale kosten komen uit op gemiddeld €1.3500,-.

Zonnedakpannen: prijs 2024

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Installatiekosten €3.500,-
Dakpannen (500 stuks) €10.000,-
Totale kosten €13.500,-
Gemiddelde terugverdientijd 12 tot 20 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker verschillen. Exacte prijs weten? Vraag gratis offerte aan!

Rendement en terugverdientijd

Het is belangrijk om te weten dat het rendement van de zonnedakpannen een stuk lager is dan van zonnepanelen. Dat heeft twee belangrijke oorzaken:

 • De schuine bolling, waardoor de zon niet helemaal op de dakpan kan vallen.
 • De ventilatie onder de dakpan is niet goed genoeg, waardoor de prestatie bij hoge temperaturen afneemt.

Gemiddeld genomen heb je 25% meer dakoppervlak nodig voor hetzelfde rendement als bij panelen. Wat betreft de terugverdientijd: mede door de hoge kosten bij de installatie duurt het ongeveer 12 tot 20 jaar totdat je de investering weer hebt terugverdient.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn meerdere factoren die de prijs beïnvloeden. Zo zijn er verschillende merken die dakpannen aanbieden in verschillende prijscategorieën. Je hebt onder meer de keuze uit dakpannen van Mystiek en Solinso.

Ook het vermogen heeft invloed op de prijs. De gemiddelde zonnepan levert 110WP per m² (WP is het maximale vermogen als de zon volop schijnt). Hoe hoger het vermogen, des te hoger de materiaalkosten. Het totaal aantal dakpannen speelt ook een rol: hoe meer dakpannen je laat plaatsen, des te lager de prijs per dakpan.

De prijs wordt beïnvloed door onder meer deze factoren:

 • Het gekozen merk
 • Het formaat van de dakpannen
 • Het vermogen
 • Het totale aantal dakpannen
 • Het uurtarief van de dakdekker

zonnedakpannen kosten

Verschillende soorten zondakpannen

Keramische onnedakpannen zijn er in verschillende soorten. Omdat het een relatief nieuw product is, is de keuze wel beperkt. Zo zijn ze alleen verkrijgbaar in de zwarte kleur en kun je geen rode zonnedakpannen plaatsen. Qua formaat heb je wel verschillende opties: zo is er natuurlijk de standaardafmeting, van ongeveer 37 bij 27 centimeter. Daarnaast kun je kiezen voor zonnedakpannen met de afmeting van 4 gewone dakpannen of kiezen voor een lange zonnepan die in een rij geplaatst kan worden.

Daarnaast heb je nog de keuze tussen de kristallijn en de dunne film zonnepannen.

 • Kristallijn: deze heeft vaak een hoger vermogen, maar doordat de zonnecellen een blauwe kleur hebben valt dit iets meer op.
 • Dunne film: deze hebben een lager vermogen maar worden door veel mensen iets mooier gevonden vanwege de zwarte kleur.

Zonnedakpannen plaatsen: hoe gaat dat?

Het plaatsen van een dak vol zonnecellen is iets complexer dan het vernieuwen van je dakbedekking. De vakman gaat als volgt te werk:

 • Oude dakbedekking verwijderen: de vakman verwijdert alle oude dakpannen en voert deze eventueel voor je af. Je kunt overwegen om ook direct een nieuw dakraam of zelfs een dakkapel te plaatsen, maar dit gebeurt niet bij elke klus.
 • Zonnedakpannen plaatsen: de vakman plaatst nu alle zonnedakpannen en eventueel ook de gewone dakpannen op het oppervlak. Dit gebeurt zorgvuldig.
 • Installatie: nu volgt de laatste stap: de installatie van de zonnedakpannen. De vakman sluit de zonnedakpannen met de connectoren op elkaar aan. Elke groep van 30-44 dakpannen wordt aangesloten aan een optimizer, die ervoor zorgt dat de zonnedakpannen ook blijven werken als er op een deel van het dak een schaduw valt. Elke optimizer wordt daarna aangesloten op één omvormer, die de zonnenergie omzet in elektriciteit.

Zonnedakpannen laten plaatsen?

Vind snel een dakdekker in jouw regio en bespaar op de kosten!


Handige bespaartips!

Wil jij zonnedakpannen kopen maar vind je het een te grote investering? Er zijn een aantal manieren om te besparen op de kosten: hieronder geven we je de beste tips.

 • Tip 1: kijk of je in aanmerking komt voor een subsidie. Sommige gemeentes of provincies bieden een subsidie aan voor iedereen die investeert in zonne-energie. Hierdoor krijg je een deel van de investering terug en houd je de terugverdientijd kort.
 • Tip 2: regel een kwantumkorting. Hoe meer zonnepannen je koopt, des te lager de prijs per dakpan. Vraag of de buren ook interesse hebben, en laat beide daken in één keer vervangen.
 • Tip 3: laat verouderde dakpannen direct vervangen door zonnedakpannen. Kies niet eerst voor gewone dakbedekking, maar investeer direct in zonnedakpannen. Zo voorkom je een extra handeling.
 • Tip 4: kies een lokale installateur. Zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.
 • Tip 5: je mag de btw terugvragen, waardoor je een deel van je investering weer terugkrijgt.

zonnedakpannen plaatsen

Veelgestelde vragen

Omdat zonnedakpannen nog een relatief nieuw product zijn, bestaan er nog veel vragen. Hieronder geeft een dakdekker antwoord op een paar van de meest gestelde vragen. Wil je weten wat zonnedakpannen kosten? Vraag dan een gratis offerte aan!

Wat kosten zonnedakpannen ten opzichte van zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnedakpannen is duurder dan het plaatsen van zonnepanelen. Voor het plaatsen en installeren van 500 zonnepannen betaal je gemiddeld €13.500,-. Dat is bijna 3 keer zo duur als het plaatsen en installeren van zonnepanelen met 4500 WP: daarvoor betaal je gemiddeld €5.500,-. Het is bovendien goed om te weten dat het rendement van zonnedakpannen lager is. Mede hierdoor is de terugverdientijd van zonnedakpannen een stuk langer, rond de 12 tot 20 jaar. Benieuwd naar de exacte kosten? Ontvang gratis offerte!

Wat levert een dak van zonnepannen op?

Een dak met zonnepannen levert ongeveer 100 Kwh per vierkante meter op. Dit is een gemiddelde, hoeveel jouw zonnedak straks oplevert hangt af van de afmetingen van het dak, de ligging van het oppervlak ten opzichte van de zon en eventuele schaduw die op je dak valt gedurende de dag.

Heb ik meer dakoppervlakte nodig met zonnedakpannen?

Voor hetzelfde rendement als bij dakpanelen, zou je tot 25% meer dakoppervak nodig hebben. Een voordeel is dat je met zonnepannen het hele dak kunt bedekken, en met zonnepanelen vaak niet. Daar staan wel weer hogere kosten tegenover, want meer zonnedakpannen betekent een langere installatie en hogere materiaalkosten.

Zijn er verschillende soorten zondakpannen?

Omdat zonnedakpannen relatief nieuw zijn, is er nog weinig variatie wat betreft kleur en vorm. Qua afmetingen zijn er verschillende opties: standaard zonnepannen met een afmeting van 37 bij 27 centimeter, of grote zonnepannen met de afmeting van 4 gewone dakpannen. Daarnaast heb je de keuze tussen dunne film (met zwarte zonnecellen) of kristallijne zonnepannen (blauw zonnecellen).

Heb ik een andere omvormer nodig dan voor mijn zonnepanelen?

Heb je op dit moment al zonnepanelen en wil je zonnedakpannen laten plaatsen? Dan hoef je geen nieuwe omvormer aan te schaffen: de zonnedakpannen worden met een string aan elkaar verbonden aan optimizers, en deze worden weer aangesloten aan de omvormer.

Zijn er verschillende afmetingen?

De standaard zonnedakpan is verkrijgbaar in een afmeting van 37 bij 27 centimeter. Dit is de standaard afmeting van dakpannen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een grotere zonnedakpan, van het formaat van 4 dakpannen.

Welke merken zonnedakpannen zijn er?

Er zijn verschillende merken waar je uit kunt kiezen, maar omdat het product nieuw is, is het aanbod nog redelijk beperkt. Je hebt onder meer de keuze uit:

 • Mystiek zonnedakpan
 • ZEP zonnedakpannen
 • Solinso zonnedakpannen
 • Zonnedakpannen van Tesla

Elk merk heeft eigen voor- en nadelen, eigenschappen en prijs. Twijfel je over het juiste merk? Laat je dan persoon adviseren door een vakman.

Welke kleuren zonnedakpannen kan ik kiezen?

Er is weinig keuze in kleur wat betreft zonnedakpannen. Op dit moment kun je alleen kiezen voor zwarte zonnedakpannen, hierin vallen de zonnecellen minder op. Er is wel verschil in kleur wat betreft de zonnecellen. Kristallijne zonnepannen hebben een meer blauwe kleur, terwijl dunne film zonnedakpannen een zwarte kleur hebben.

zonnedakpannen rendement

Besparen op zonnedakpannen? Gratis offerte ontvangen!

Ben je geïnteresseerd in zonnedakpannen en denk je dat dit voor jou een goede oplossing zal zijn? Met de hulp van een ervaren dakdekker weet je zeker dat jouw zonnepannen snel en vakkundig geplaatst zijn. Je weet zeker dat alles goed werkt, waardoor je profiteert van het hoogste rendement! Op zoek naar een vakman in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je bent verzekerd van de scherpste prijs en bespaart zo tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offerte aanvragen!