Daklekkage laten opsporen?

Vraag een gratis offerte aan en ontdek de exacte kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Daklekkage opsporen

Als je last hebt van een daklekkage, is het cruciaal om snel de oorzaak te vinden om verdere schade te voorkomen. Het opsporen van een daklekkage gebeurt door middel van lekdetectie, bij voorkeur uitgevoerd door een professionele dakdekker. Wanneer je een dakdekker inschakelt voor het opsporen van een lekkage, kun je erop vertrouwen dat de lekdetectie op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het opsporen van daklekkages, de verschillende methoden die worden gebruikt en welke kosten je kunt verwachten.

Daklekkage opsporen: de methodes op rij

Het opsporen van een lekkage in een pannendak is vaak eenvoudig. Meestal kun je door goed te kijken al snel zien waar het probleem zit. Scheuren in de dakpannen, verschoven of gebroken dakpannen zijn makkelijk te vinden. Als je het lek niet kunt vinden, gebruikt een specialist speciale technieken om het lek op te sporen. Voorbeelden van deze methodes zijn rookproeven of traceerdetectie. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende methodes.

1. Impulsstroom techniek

Bij de impulsstroom techniek wordt een elektrische stroom door het dak gestuurd. Als er water aanwezig is, wordt de elektrische stroom geleid en kan de locatie van de lekkage worden vastgesteld. Dit is handig omdat het zelfs kleine lekkages kan detecteren die met het blote oog moeilijk te vinden zijn. Een specialist voert deze test uit en gebruikt speciale apparatuur om de resultaten te interpreteren.

2. Rookproeven

Bij rookproeven wordt rook onder lage druk in het dak geblazen. Als er een lekkage is, zal de rook uit het lek ontsnappen en zichtbaar worden aan de buitenkant van het dak. Dit is een effectieve methode om lekkages op te sporen, vooral bij platte daken waar water zich gemakkelijk kan ophopen zonder dat het zichtbaar is.

3. Traceerdetectie

Traceerdetectie is een methode waarbij een tracerstof wordt toegevoegd aan het water dat op het dak wordt gespoten. Deze tracerstof maakt het mogelijk om de beweging van water door het dak te volgen met behulp van speciale detectieapparatuur. Op deze manier kan de precieze locatie van een lekkage worden geïdentificeerd.

4. Infrarood controle

Bij infrarood controle wordt een speciale camera gebruikt om temperatuurverschillen op het dakoppervlak te detecteren. Water heeft een andere thermische massa dan droge materialen, dus een lekkage kan worden opgespoord door het verschil in temperatuur. Deze methode is vooral handig voor het opsporen van verborgen lekkages onder dakbedekking.

5. Kleurstof analyse

Bij kleurstof analyse wordt een kleurstof toegevoegd aan het water dat op het dak wordt gespoten. Als er een lekkage is, zal de kleurstof samen met het water door het lek stromen en zichtbaar worden aan de buitenkant van het dak. Deze methode maakt het gemakkelijk om de locatie van de lekkage te identificeren.


Hulp nodig bij het opsporen van de lekkage?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!


Daklekkage opsporen kosten

Wat je kunt verwachten bij daklekkage kosten is afhankelijk van de methode. Lees hier kort wat deze kosten zijn.

De kosten voor het opsporen van een daklekkage liggen tussen de € 75,- en € 150,-. Hoeveel het precies kost, hangt af van het type dak, het tarief van de dakdekker, hoe ingewikkeld het lek is en welke methode voor lekdetectie wordt gebruikt. Voor een rookgasdetectie betaal je gemiddeld tussen de € 80,- en € 130,-. De goedkoopste methode is de druktest, die kost gemiddeld € 70,- tot € 110,-.

En wil je besparen? Dan kan dat door het invullen van het gratis offerteformulier!.

Hoe kun je daklekkages herkennen?

Je kunt een daklekkage herkennen door te letten op een paar belangrijke tekens:

  • Waterplekken op het plafond: Kijk uit naar gele of bruine vlekken op het plafond. Deze kunnen groter worden na een regenbui.
  • Vochtige muren: Als je muren vochtig aanvoelen of er schimmel groeit, kan dit wijzen op een lekkage in het dak.
  • Druppelend water: Soms zie je direct water druppelen vanuit het plafond of langs de muren, vooral tijdens of na regen.
  • Schimmel en meeldauw: Als je schimmel- of meeldauwplekken opmerkt, vooral in de buurt van het plafond, kan dit duiden op een lekkend dak.
  • Lichtstralen op zolder: Als je overdag lichtstralen door het dak ziet komen, betekent dit dat er gaten of scheuren zijn waar water doorheen kan komen.

Daklekkages voorkomen: zo doe je dat

Om daklekkages te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je dak te inspecteren. Controleer of alle dakpannen nog goed liggen en of er geen scheuren of andere beschadigingen zijn. Zorg ervoor dat je dakgoten schoon zijn, zodat het regenwater goed kan wegstromen. Ook is het verstandig om overhangende takken te snoeien, zodat deze niet op je dak kunnen vallen en schade kunnen veroorzaken.

Een andere goede gewoonte is om elk jaar een dakinspectie te laten uitvoeren door een professional. Zij kunnen verborgen problemen opsporen en meteen repareren. Door deze simpele maatregelen te nemen, kun je daklekkages voorkomen en ervoor zorgen dat je dak in goede staat blijft.

Zelf opsporen of lekdetectie laten uitvoeren?

Als je een daklekkage vermoedt, kun je eerst zelf proberen het lek op te sporen. Kijk goed naar je dakpannen om te zien of er scheuren zijn, of dat er dakpannen scheef of kapot zijn. Soms kun je het lek snel vinden en eenvoudig repareren.

Als je het lek niet kunt vinden of als je twijfelt, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Een professional heeft speciale apparatuur en technieken om het lek nauwkeurig op te sporen. Dit kan tijd en moeite besparen, en je weet zeker dat het probleem goed wordt opgelost.

Daklekkage laten opsporen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb je een daklekkage? Het is belangrijk om snel een dakdekker in te schakelen om verdere schade te voorkomen. Een dakdekker kan de lekkage opsporen en op de juiste manier herstellen. Zo weet je zeker dat het probleem goed wordt opgelost.

Ben je op zoek naar een dakdekker? Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je bent verzekerd van de scherpste prijs en bespaart zo tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!